
Åbo Akademin kirjatorni
Åbo Akademin ensimmäinen uudisrakennus nousi kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen Turun tuomiokirkon ympäristöön Akademin omistamalle tontille. Kirjaston rakentamisen teki mahdolliseksi…
Åbo Akademin ensimmäinen uudisrakennus nousi kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen Turun tuomiokirkon ympäristöön Akademin omistamalle tontille. Kirjaston rakentamisen teki mahdolliseksi…
Erik Bryggmanin uran kiistaton huipentuma on luonnon ja maiseman ehdoilla syntynyt Turun Ylösnousemuskappeli. Riitta Nikulan mukaan tämä…
Toisen maailmansodan jälkeen valtion metsäyhtiö Enso-Gutzeit Oy halusi kehittää Imatrasta uuden teollisuusyhdyskunnan Neuvostoliitolle luovutetun Enson tilalle. Imatran…
Aino ja Alvar Aalto suunnittelivat Villa Mairean läheisille ystävilleen Maire ja Harry Gullichsenille. Se on Aallon tuotannon…
Ruusuvuoren lähtökohta painotalon suunnittelussa oli painotyön tuotantoprosessi. Kokonaisuuden kantavaksi ideaksi hahmottui 27 x 27 metrin suuruinen, kaksikerroksinen…
Suomen puolustusvoimissa toteutettiin 1950–60-luvulla merkittävä rakennemuutos, kun kaupunkikeskustojen varuskuntia alettiin siirtää maaseudulle ajanmukaisiin ja strategisesti edullisemmin sijoitettuihin…
1960-luvun betoniset kirkot ovat oma erityinen ilmiönsä suomalaisessa 1900-luvun arkkitehtuurissa. Vuosikymmeneen osui poikkeuksellisen laaja joukko arkkitehtuuriltaan hyvin…
Suomen kirkon sisälähetysseuran vajaamielislaitos Vaalijala siirrettiin sotien jälkeen Sortavalasta Pieksämäen maalaiskuntaan. Yli kolmekymmentä hoito-, asuin- ja huoltorakennusta…
Helsingin Vuosaaressa sijaitseva pankin henkilökunnan koulutukseen tarkoitettu opisto on varhaisimpia lajinsa edustajia. Arkkitehtien mukaan kyseessä oli ”suunnittelutehtävä…
Asetuttuaan Turkuun 1927 Aalto tutustui paikkakunnan päälehden Turun Sanomien toimitusjohtajaan Arvo Ketoseen. Tämä oli jo useita vuosia…
Työnantajajärjestöjen muodostama Teollisuuskeskus Oy julisti 1948 arkkitehtuurikilpailun toimitalonsa suunnittelemiseksi. Tilaohjelmaan kuului myös hotelli, jossa suunniteltiin ensin majoitettavaksi…
Temppeliaukion kirkko sijaitsee Töölön 1920-luvulla rakennettujen asuinkerrostalokortteleiden keskellä. Kirkon suunnittelusta järjestettiin ensimmäiset kilpailut 1931 ja 1936. Jälkimmäisen…
Tempon asuin-, toimisto- ja liikerakennus rakennettiin aivan Tampereen keskustaan Hämeensillan kupeeseen. Neljä metriä korkeassa, rakenteeltaan avoimessa katukerroksessa…
Teknillinen korkeakoulu päätettiin siirtää Helsingin Hietalahdesta Espoon Otaniemeen 1948, jolloin valtio hankki sieltä Otaniemen kartanoalueen uutta kampusta…
Vuonna 1941 perustettu Väestöliitto alkoi vaikuttaa sodasta toipuvan maan sosiaalipolitiikkaan, jonka käytännön tavoitteeksi nostettiin hyvät asunnot sekä…
Taka-Töölössä on näkyvillä funktionalististen kaupunkisuunnitteluihanteiden vähittäinen läpimurto. Alkuvaiheet toteutettiin Lars Sonckin ja Gustaf Nyströmin vuonna 1906 laatiman…
Päijänteellä sijaitsevan Säynätsalon nykyinen asutus- ja teollisuushistoria saivat alkunsa kauppaneuvos Johan Parviaisen perustaessa asumattomalle saarelle sahan 1898…
Vierumäen eli Suomen Urheiluopisto on valtakunnallinen liikunnan valmennus- ja koulutuskeskus, jota kutsutaan usein maan “viralliseksi” urheiluopistoksi. 1930…
Itsenäinen Suomi rakensi puolustuslaitosinstituutionsa maailmansotien välisenä aikana. Rakennukset suunniteltiin puolustusministeriön teknillisen osaston rakennustoimistossa vuodesta 1928 lähtien –…
Työväenopiston laajennustyön suunnittelu annettiin Aulis Blomstedtille kaupunginhallituksen ehdotuksesta. Kyseessä oli haastava täydennysrakennuskohde, jossa uuden osan tilaohjelma oli…
Sunilan alue lukeutuu 1930-luvun puhdaspiirteisiin funkiskokonaisuuksiin. Teollisuusyhteisö kuvasti modernia tulevaisuudenuskoa ja sen rakentamisessa käytettiin aikansa uusinta tekniikkaa…
Standardivuokaratalon tontilla Turun keskustassa on kolme vanhempaakin rakennusta: rakennusmestari Karl Thomanderin suunnittelema, jugendtyylinen asuinkerrostalo (1910) sekä kaksi…
Sotainvalidien ammattioppilaitoksen suunnittelutehtävä oli aikanaan aivan uusi ja poikkeuksellinen. Laitoksessa haluttiin kuntouttaa nuoria sodassa tuberkuloosiin sairastuneita miehiä…
Myöhemmin Valtakulmaksi nimetty SOK:n Rauman konttori- ja varastorakennus sijaitsee asemakaavallisesti keskeisellä paikalla kaupungin pääkadun päätepisteessä. Se valmistui…
Pohjois-Suomessa ensimmäiset funktionalismia edustavat rakennukset ovat 1930-luvun alusta, tärkeimpinä Toppilan Selluloosatehdas (Alvar Aalto, 1930–31), Keskuskansakoulu (Kaarlo Borg,…
Sibelius-museo on osa Åbo Akademin kampusta Aura-joen itärannalla, Turun tuomiokirkon lähistöllä. Woldemar Baeckman vastasi kampuksen suunnittelusta 1950-luvun…
Seinäjoen kaupunkikeskus syntyi kahden arkkitehtuurikilpailun pohjalta. Alvar Aalto voitti 1951 Seinäjoen seurakunnan järjestämän kirkkokilpailun ehdotuksellaan ”Lakeuksien risti”…
Suomen Osuuskauppojen Keskuskuntaan (SOK) 1920 perustetun rakennusosaston keskeisenä tehtävänä oli liikkeen tuotantolaitosten ja eri puolilla maata sijaitsevien…
Sallalaiset joutuivat kohtaamaan hävityksen ja ahdingon palattuaan kotiseudulleen Lapin sodan 1944–1945 jälkeen. Saksan armeija oli polttanut vetäytyessään…
Sahanmäki on arkkitehtuuriltaan yhtenäinen osakokonaisuus Maunulassa, joka oli ensimmäinen jälleenrakennuskauden asumalähiö Helsingissä. Sahanmäen asuntoalueen rakennuttajana oli Helsingin…
Autoliikenteen alkaminen ja nopea lisääntyminen 1900-luvulla mullisti monin tavoin Suomea. Uuden tiestön lisäksi se toi mukanaan uusia…
Suomeen rakennettiin 1960-luvulla suuri määrä kirkkoja ja siunauskappeleita, jotka perustuivat betonin tarjoamiin rakenteellisiin ja esteettisiin mahdollisuuksiin. Monet…
Asunto-olosuhteiden kehittäminen oli muodostunut 1920-luvulla arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun keskeiseksi, kansainvälisesti kiinnostavaksi kysymykseksi. Alvar Aalto osallistui tähän keskusteluun…
Valmistuessaan Henkivakuutusyhtiö Pohjan liiketalo herätti huomiota ja kannanottoja sekä puolesta että vastaan, sillä virtaviivainen liiketalo poikkesi radikaalisti…
Pihlajamäki oli ensimmäisiä aluerakentamiskohteita Suomessa ja ensimmäinen alue, jossa teollisia rakentamismenetelmiä ja täyselementtijärjestelmää sovellettiin suuressa mittakaavassa. Pihlajamäki…
Paraisten kappeli on pelkistetyn yksinkertainen, kuin pieni kreikkalainen temppeli. Se on Bryggmanin ensimmäinen toteutettu sakaalirakennus ja samanaikainen…
Suomessa tuberkuloosi oli 1900-luvun alun merkittävin kansanterveydellinen ongelma. Keskieurooppalaisten esikuvien mukainen parantoloissa annettu – ravintoon, lepoon ja…
Oulun eteläpuolella, lentokentän läheisyydessä sijaitseva Oulunsalon kunnantalo on keskeisin esimerkki Oulun kouluksi kutsusta 1980-luvun arkkitehtuurista. Reima Pietilän…
Oulujoen vesistön voimalaitokset ja niihin liittyvät asuntoyhdyskunnat muodostavat modernin arkkitehtuurin ja rakentamistekniikan keinoin toteutetun, varhaisteollisten yhdyskuntien mallia…
Suomessa säädettiin vuonna 1965 korkeakoulujen kehittämislaki, joka merkitsi uusien yliopistojen perustamista ja tämän myötä opiskelijamäärien nopeaa kasvua.…
Otaniemen kappeli rakennettiin Teknillisen korkeakoulun opiskelijoiden asuinalueen, ”Teekkarikylän”, keskelle. Se sijaitsee pienellä mäellä, kallionlohkareiden, koivujen, pihlajien ja…
Helsingin olympialaisia varten valmistuneet rakennukset muodostavat kansainvälisestikin arvioituna hyvin säilyneen olympiarakennuskokonaisuuden. Eri puolilla Helsinkiä puistoympäristöissä sijaitsevat valkeat…
Olympiakylä rakennettiin Helsingin vuoden 1940 olympialaisia varten ja sitä esiteltiin asuntonäyttelyssä 1939. Huhtikuussa 1940 Helsinki kuitenkin luopui…
Rakennuksena pienehkö Niittykummun paloasema erottuu maamerkkinä torneineen Espoon Merituulenväylälle. Rivi paloautoja näkyy valmiusasemassa pohjakerroksen lasiseinän liukuovien takana.…
Tehtailija J. W. Suomisen testamenttilahjoituksen turvin rakennettu Nakkilan kirkko on yksi varhaisimmista funktionalistisista, ajan perinteisestä kirkkoarkkitehtuurista poikkeavista…
Myyrmäen kirkko sijaitsee 1960- ja 1970-luvuilla rakennetulla lähiöalueella. Kirkolle varattu rakennuspaikka vilkkaasti liikennöidyn junaradan ja läpiajokadun välissä…
Keskisuomalainen ympäristö järvineen ja mäkineen oli Alvar Aallolle tärkeää nuoruuden maisemaa, johon hän mielellään palasi läpi elämänsä.…
Murikka on arkkitehtonisesti erittäin laadukas esimerkki lukuisten 1970-luvulla rakennettujen koulutus- ja kurssikeskusten joukossa. Kuten niistä valtaosa, myös…
Toisen maailmansodan jälkeen syntyneet suuret ikäluokat sekä Helsingin kaupungin voimakas kasvu johtivat tarpeeseen rakentaa kaupunkiin suuri joukko…
Ennen Helsinki-Malmin lentoaseman valmistumista Suomessa oltiin pahasti muuta Eurooppaa jäljessä, sillä siviililentomatkustajien käytössä oli ainoastaan kesäkauteen rajoittuva…
Lakimuutos päivähoidosta 1973 lisäsi päiväkotirakentamisen tarvetta Suomessa, joskin kuntia patistettiin vielä seuraavan vuosikymmenen lopulla täyttämään lain velvoitteita.…
Vuoden 1927 rakennustoiminta oli Turussa ennätysmäisen vilkasta ja monet keskustan vanhat empiretalot saivat väistyä modernien asuin- ja…
Vapaaherratar ja kirurgisen sairaalan ylihoitajatar Sophie Mannerheimin 1918 perustamasta yksinäisille äideille ja heidän lapsilleen tarkoitetusta Lasten Linnasta…
Arkkitehtiylioppilaat Arvo Aalto, Niilo Kokko, Olavi Laisaari, Viljo Revell ja Heimo Riihimäki perustivat vuonna 1933 Oy Lasipalatsi…
Lahden teatteritalo perustuu vuonna 1973 järjestettyyn kilpailuun, jonka voitti Pekka Salminen ehdotuksellaan ”Moi lahtelaista”. Teatteri sijoitettiin Paavolaan…
Käärmetalo oli ensimmäisiä valtion lainoittamia Arava-kerrostaloja maassamme ja käsitti 190 kunnallista vuokra-asuntoa yhden huoneen ja keittiön asunnoista…
Kulttuurin monitoimitalo oli tuttu rakennustyyppi sekä kansainvälisessä että kotimaisessa rakennushistoriassa: Aaltokin oli suunnitellut monipuolisen toiminnan käyttöön sekä…
Hyvon-Kudeneule Oy:n tekstiilitehtaasta, toimistotiloista ja asuntoalueesta järjestettiin vuosien 1953–54 vaihteessa kutsukilpailu, jonka voitti Viljo Revell. Tehtaalle oli…
Kouvolan kaupunki on kasvanut Kaakkois-Suomen puunjalostusta palvelleen rautatien risteysaseman ympärille. Arkkitehtuurikilpailu kaupungintalosta järjestettiin 1964, ja sen voittivat…
Arkkitehti P.E. Blomstedtin suunnittelema modernistinen pankkirakennus oli rohkea poikkeus aikanaan. Blomstedt ei pyrkinyt edustavuuteen, mikä oli tyypillistä…
Bengt Lundsten voitti Kortepohjan asuntoalueen asemakaavakilpailun vuonna 1964. Lundsten halusi irrottautua edellisten vuosikymmenten suunnitteluihanteesta, jossa rivi- ja…
Helsingin kauppakorkeakoulun päärakennuksen (nykyisin Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun käytössä) arkkitehtuurikilpailu järjestettiin 1941, välirauhan aikana. Arkkitehtien Hugo Harmian ja Woldemar…
Karjasilta on jälleenrakennuskauden asuinalue Oulussa. Puolitoistakerroksisten pientalojen alue levittäytyy lähes neliökilometrin laajuudelle. Perinteisten rintamamiestalojen lisäksi alueelta löytyy…
Karjaa on Helsingin ohella Hilding Ekelundin arkkitehtityön keskeisintä toimialuetta. Hänen kädenjälkensä näkyy Karjaalla niin yksittäisissä rakennuksissa kuin…
Vuonna 1937 perustettu Kansaneläkelaitos vastasi aluksi suomalaisten eläketurvasta. Myöhemmin sen hoitoon on uskottu muitakin hyvinvointivaltion etuuksia. Kansaneläkelaitos…
Jo 1940-luvulla suunniteltiin uudentyyppisen studioteatterin rakentamista Kansallisteatterin yhteyteen. Julkista rahoitusta ei kuitenkaan saatu järjestymään, ei myöskään seuraavalla…
Kannonkosken kirkko sijaitsee Keski-Suomessa lähellä Viitasaarta. Rakennus hallitsi valmistuessaan laakeaa, Syväjärven suuntaan avautuvaa maalaismaisemaa. Nykyään korkeiksi kasvaneet…
Kalevan kirkko perustuu vuosina 1959–1960 järjestetyn arkkitehtuurikilpailun voittaneeseen ehdotukseen. Suunnittelutoimeksianto annettiin Reima Pietilälle ja Raili Paatelaiselle 1962,…
Eino Pitkänen (1904–1955) muutti Kajaaniin vuonna 1932 ja perusti sinne Suomen pohjoisimman arkkitehtitoimiston 1940. Kaupunki eli murroksessa,…
Toisen maailmansodan jälkeinen väestökehitys näkyi Suomessa opettajapulana. Vuonna 1950 päätettiin laajentaa Jyväskylän kasvatusopillisen korkeakoulun toimintaa. Uusien rakennusten…
Hyvinkään kirkon ja työkeskuksen suunnitelma perustuu vuonna 1958 järjestetyn kilpailun voittaneeseen ehdotukseen. Se on Aarno Ruusuvuoren ensimmäinen…
Aarno Ruusuvuori sai Huutoniemen kirkon toimeksiannon vuonna 1961 järjestetyn kutsukilpailun perusteella. Se on Ruusuvuoren 1960-luvun betoniarkkitehtuurin jalostuneimpia…
Kun elintaso nousi ja vapaa-aika, yksityisautoilu ja matkailu lisääntyivät Suomessa 1960-luvulta lähtien, alkoi myös hotelli- ja ravintola-ala…
Suomessa toteutettiin 1930-luvun loppupuoliskolla monia rakennushankkeita, jotka palvelivat hiljalleen vaurastuvan yhteiskunnan tarpeita. Matkailurakentaminenkin nousi yhdeksi tärkeäksi osa-alueeksi.…
Tiedekeskus on esimerkki uudenlaisista julkisista rakennuksista, joita 1980-luvun taloudellinen nousukausi toi mukanaan. Yleinen arkkitehtuurikilpailu Pohjoismaiden ensimmäisestä tiedekeskuksesta…
Helsingin Kaupunginteatteri perustettiin vuonna 1965, jolloin 1900-luvun työväennäyttämöt Kansanteatteri ja Työväenteatteri sulautuivat uudeksi kunnalliseksi teatterilaitokseksi. Kaupunginteatterin uudisrakennuksen…
Helsingin kaupungintalokorttelin saneerauksella pyrittiin helpottamaan jo 1800-luvun lopulta kaupunkia vaivannutta kunnollisten hallinto- ja edustustilojen puutetta. Ongelmaan saatiin…
Vesitornit kuuluvat olennaisella tavalla suomalaisen sodanjälkeisen kaupungistumisen maisemaan. Kaakkois-Espoon korkeimmalle kohdalle rakennettu Haukilahden vesitorni on espoolainen identiteettirakennus,…
Toista maailmansotaa seuranneina teknologisen edistyksen ja tulevaisuususkon vuosikymmeninä arkkitehdit olivat innostuneita sarjavalmisteisista rakennuksista ja uusista synteettisistä materiaaleista,…
Helsingin kaupunki tilasi 1962 Aallolta suunnitelman kongressi- ja konserttitaloksi Töölönlahden rannalle. Talo liittyi Aallon keskustasuunnitelmaan, jossa lahden…
Erik Bryggmanin huvilat ovat hänen kenties persoonallisinta tuotantoaan. Saaristohuviloiden rakennuspaikkaa ei vielä 1900-luvun alussa säädelty tiukasti, joten…
Suomessa 1980-luku oli vahvan taloudellisen kasvun ja kiihtyvän kulutuksen aikaa. Tämä ilmeni myös rakentamisessa: kaupunkeihin nousi useita…
Kauppaneuvos Wilhelm Bensowin (1864–1949) 1889 perustaman agentuuriliikkeen toimitalo valmistui syksyllä 1940. Toisena rakennuttajana toimi Bensowin yhdessä vaimonsa…
Tampereella järjestettiin vuonna 1990 viimeiset noususuhdanteen siivittämät asuntomessut, jotka nivoutuivat 1920-luvulta alkaen rakentuneen ja 1960-luvulla täydentyneen Puu-Tammelan…
As. Oy Laivapoika koostuu kolmesta kuusikerroksisesta rakennussiivestä, jotka on sommiteltu kahden katulinjan rajaaman kiilamaisen korttelin reunoille puoliavoimeksi…
Erik Bryggmanin aikana Turusta tuli modernin arkkitehtuurin keskus. Julkisivulautakunnan pitkäaikaisena puheenjohtajana Bryggman seurasi ja vaikutti kaupunkikuvan uudistumiseen.…
Rajamäen tehdasyhdyskunta sai alkunsa 1888, kun paikkakunnalle perustettiin hiivatehdas. Suomen valtio osti tehtaan 1920 ja kieltolain päättyessä…
Puunjalostusteollisuuden tuotantoprosessit kehittyivät 1970-luvulla sellaisiksi, että ne vaativat mittakaavaltaan ennennäkemättömän kookkaita tuotantolaitoksia. Koska tehdasrakennuksia yhä kohosi asutuskeskuksien…
Alvar ja Aino Aalto suunnittelivat perheelleen pientalon Munkkiniemestä vuonna 1934 hankkimalleen tontille. Kaksi vuotta myöhemmin valmistuneessa talossa…