Docomomon artikkelisarja

Vuoden 2020 poikkeusolojen seurauksena myös Docomomo on suunnannut toimintaansa uudella tavalla. Koska kokoontumisrajoitukset käytännössä estivät yhdistyksen perinteisen toiminnan, kuten seminaarit, ekskursiot ja arkkitehtuurivierailut, päätti Docomomon hallitus keskittää voimavaransa yhdistyksen verkkosivujen sisällön laajentamiseen ja uudenlaisen julkaisualustan tarjoamiseen modernia arkkitehtuuria käsitteleville puheenvuoroille.

Suomen Docomomon nettisivut sisältävät jo entuudestaan asiantuntijoiden laatimat esittelytekstit Docomomon 87 kohteen valikoimasta suomeksi ja englanniksi.  Vuoden 2020 aikana yhdistyksen hallitus muodosti keskuudestaan toimituskunnan, joka tilasi noin kymmenen asiantuntija-artikkelia suomalaiseen moderniin arkkitehtuuriin liittyvistä teemoista. Osa artikkeleista julkaistaan suomen ohella englanninkielisinä.

Tarkoitus on, että tästä tulee Docomomolle pysyvä toimintamuoto, eli jatkossa yhdistyksen nettisivut toimivat julkaisukanavana artikkeleille ja puheenvuoroille, jotka liittyvät yhdistyksen toiminnan aihepiiriin. Tarjoa artikkeliehdotuksesi tai ota muuten yhteyttä Docomomon toimituskuntaan sähköpostitse: secretary(at)docomomo.fi!

 

 

Oulun koulu elää?

Anna-Maija Ylimaula
Julkaistu 27.3.2023

Kuva: Anna-Maija Ylimaula.

Päätoimittaja Marja-Riitta Norri kysyi Arkkitehti-lehdessä 1/1981: “Jättääkö Oulun koulukunta arkkitehtuurin kartalle muuta kuin tukilaissaappaiden jäljet”. Oulun koulun alkuvaiheissa mukana ollut emeritaprofessori ja kirjailija Anna-Maija Ylimaula vastaa kysymykseen Docomomon pyynnöstä.

Lue lisää

 

 

 

 

Standardointi alhaalta ylös: Puutalo Oy ja elämä esivalmisteisissa taloissa

Aleksi Lohtaja
Julkaistu 27.3.2023

Vuoden 2021 Venetsian arkkitehtuuribiennaalin teema How will we live together kutsui miettimään, miten arkkitehtuuri voi vastata ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kriiseihin ja epävakaisiin tulevaisuudennäkymiin. Vaikka seuraava, vuoden 2023 biennaali on jo ovella, on pitkittyneen koronatilanteen, pahenevan ilmastokriisin sekä Ukrainan sodan jälkeen kysymys yhteiselosta edelleen äärimmäisen ajankohtainen.

Lue lisää

 

 

Tamperelaisia modernismeja

Jorma Mukala
Julkaistu 27.3.2023

Tempon talo Tampereella

Kuva: Saana Säilynoja / Vapriikin kuva-arkisto

”Toijalan takana ei ole paljon mitään”, runoilija Pentti Saarikoski tuumaili 1960-luvun alussa. Helsinkiläisten modernistien nuori sankari viittasi toteamuksellaan Väinö Linnan ja Lauri Viidan realismiin. Saarikosken mielipidettä ei voi siirtää uskottavasti arkkitehtuuriin, sillä aitoa funkis-modernismia rakennettiin Tampereen keskustaan ajanmukaisesti 1930-luvulla, ja 1960-luvun alussa valmistui kaupunkiin useita vaikuttavia modernismin teoksia. Myös postmodernismin aikana ja sen jälkeen on tapahtunut paljon kiinnostavaa.

Lue lisää

 

 

 

Asunto Oy Kannelmäen pientalot

Esko Kahri & Kai Lohman
Julkaistu 27.3.2023

Kuva: Esko Kahrin arkisto

Asunto Oy Kannelmäen Pientalot valmistui 1974 täydentämään Kannelmäen 1950-luvulta alkaen rakentunutta lähiötä. Rakennuspaikka on entistä meren pohjaa ja Mätäjoen vartta, joten rakennukset perustettiin teräsbetonipilareiden ja -sokkelipalkkien varaan. Kaikkiaan yli kolmekymmentä erikokoista rakennusta toteutettiin Kemi Oy:n Domino-puu- ja teräselementeistä ja märkätilat tehtiin tilaelementtinä. Alueelle toteutetaan mittavaa peruskorjausta, joka on alkanut 2019.

Lue lisää

 

 

 

Moderni kulttuuriympäristö on tässä ja läsnä! – Kohti arkiympäristön tunnistamista ja tunnustamista

Juha Vuorinen
Julkaistu 27.3.2023

Vuonna 2008 kirjoitin artikkelin Museoviraston rakennusosaston aikakauskirjaan uudemman rakennuskannan tunnistamisen ja arvottamisen haasteista. Artikkelin lähtökohtana oli se, että rakennusperinnön tunnistamisessa on painotettu havainnointia, joka on edeltänyt varsinaista tutkimuksellista, kontekstualisoivaa analyysiä. Havainnoinnin arvottamisperusteet ja kriteeristö ovat puolestaan painottaneet tulkitsijan ja kohteen ajallista etäisyyttä, niin että kohteelle on muodostunut ikää, harvinaisuutta sekä säilyneisyyttä. Kriteeristö on samalla korostanut rakennuskannan tunnistettavia ominaisuuksia.

Lue lisää

 

 

 

Sivu 1 | Sivu 2 | Sivu 3