Otaniemen kappeli

1957 ja 1978
thumb image
Photo: Simo Rista / MFA
  • PaikkakuntaEspoo
  • Valmistumisvuodet 1957 ja 1978
  • Vuosikymmen1950-luku, 1970-luku
  • Lisätty valikoimaan1993
  • AikakausiSodanjälkeinen modernismi

Otaniemen kappeli rakennettiin Teknillisen korkeakoulun opiskelijoiden asuinalueen, ”Teekkarikylän”, keskelle. Se sijaitsee pienellä mäellä, kallionlohkareiden, koivujen, pihlajien ja mäntyjen suojassa. Kokonaisuus muodostuu tilasarjasta, joka alkaa aidatusta esipihasta, jatkuu matalan eteishallin kautta kappelisaliin ja sulautuu lopulta alttarin takana olevan lasiseinän kautta ympäröivään luontoon. Kaija ja Heikki Sirenin mukaan kappelin arkkitehtuurin keskeisin elementti on seinän läpi avautuva näkymä. Seinän takaiseen metsään sijoitettiin vain yksinkertainen teräsristi, sillä arkkitehtien mukaan luonnossa tapahtuvat vuodenaikojen vaihtelut korvaavat alttaritaulun. Rakennuksen tiivis suhde luontoon olikin tärkein peruste sille, että se sai kansainvälisen Carlo Scarpan puutarhapalkinnon 2009.

Kahden tiilimuurin väliin sijoittuvaa kappelisalia jäsentävät korkeat, puiset kattoristikot. Alttariseinää vastapäätä olevan yläikkunan kohdalla on kattorakenteita tukeva ristikko, joka mahdollistaa avoimen sisätilan. Salille antavat lämpöä käsittelemätön punatiili seinissä ja lattiassa sekä puuverhous katossa ja seinien yläosassa. Tilaa elävöittää vuorokaudenaikojen mukaan vaihtuva valaistus. Lasiseinän ja korkean, etelään aukeavan yläikkunan kautta lankeava luonnonvalo tuo esiin tiiliseinien rosoisuuden, samalla kun se muodostaa puurakenteista voimakkaita varjoja niille. Sisustusarkkitehti Lars Gestranuksen suunnittelemat 1950-luvun minimalismia edustavat kirkkokalusteet antavat hienovaraisesti tilaa herkälle arkkitehtuurille.

Sirenit sopeuttivat kappelin ympäristöönsä myös käyttämällä rakennusmateriaaleina puuta ja punatiiltä kuten alueelle suunnittelemissaan opiskelija-asuntoloissakin. Kappelin sisäkaton puurakenteet viittaavat heidän 1952 piirtämäänsä Teekkarikylän ravintolan ”Servin mökin” puisiin tukirakenteisiin. Kappelin esipihaa ympäröivä aita on tummaksi petsattua riukua. Samasta materiaalista tehtiin myös neliskulmaisen kellotornin seinät.

Otaniemen kappeli on esitelty monissa kotimaisissa ja kansainvälisissä julkaisuissa. Rakennuksesta kirjan kirjoittanut uusseelantilainen Russell Walden pitää sitä esimerkkinä humanistisesta arkkitehtuurista, jossa kiteytyy pohjoisen kulttuurin taju hiljaisuudesta ja ajattomuudesta.

 

Elina Standertskjöld

__________
Jetsonen, Sirkkaliisa & Jetsonen, Jari (2003). Sacral Space – Modern Finnish Churches. Helsinki: Rakennustieto Oy.
Knapas, Marja-Terttu & Tirilä, Soile (2006). Suomalaista kirkkoarkkitehtuuria 1917–1970. Helsinki: Museovirasto.
Luciani, Domenico & Puppi, Lionello (eds.) (2009). The Otaniemi Chapel – The XX International Carlo Scarpa Prize for Gardens. Treviso: Fondazione Benetton Studi Ricerche.
Siren, Kaija & Heikki (1958). ”Teekkarikylän kappeli”. Arkkitehti 6–7/1958.
Walden, Russell (1998). Finnish Harvest – Kaija and Heikki Sirens’ Chapel in Otaniemi. Helsinki: Otava.

 

Saman suunnittelijan kohteita