SOK:n Rauman konttori- ja varastorakennus

1931
thumb image
Photo: Rafael Roos / MFA
  • PaikkakuntaRauma
  • Valmistumisvuodet 1931
  • Vuosikymmen1930-luku
  • Lisätty valikoimaan1993
  • AikakausiIdentiteetin rakentaminen

Myöhemmin Valtakulmaksi nimetty SOK:n Rauman konttori- ja varastorakennus sijaitsee asemakaavallisesti keskeisellä paikalla kaupungin pääkadun päätepisteessä. Se valmistui kesäkuussa 1931 Erkki Huttusen vuotta aiemmin SOK:n rakennusosastolla laatimien piirustusten mukaan. Rakennus on SOK:n ensimmäinen funktionalismia edustanut konttorisuunnitelma, ja se loi lähtökohdan ja suuntaviivat liikkeen myöhemmille aluekonttorisuunnitelmille.

Suunnitelma koostuu kahdesta rakennusmassasta. Pitkänomaiseen, kaksi- ja osittain kolmikerroksiseen varastosiipeen liittyy kadun puolella kaarevan porrashuoneen välityksellä nelikerroksinen rakennusosa. Siinä sijaitsivat alun perin paikallisen osuuskaupan liikehuoneisto ja konttoritilat myyntihalleineen sekä asuntoja. Ylimmässä kerroksessa sijaitsevaan johtajan asuntoon kuului kattoterassi. Vaaleaksi rapatun rakennuksen pelkistettyä ulkoasua elävöittivät monet hienostuneet yksityiskohdat kuten kattoterassin kaiteet ja lipputanko, rautaiset ikkunanpuitteet, pääsisäänkäynnin pronssiovea reunustava graniittinen ovisyvennys ja  julkisivuun sijoitetut suurikokoiset neonvalokirjaimet. Rakennusteknisenä uutuutena  Huttunen sovelsi konttorissa rautabetonia, vaikkakin rakennuksen konstruktio osin vielä oli perinteinen tiilimuurattuine kantavine seinineen. Teknisiä uutuuksia olivat myös puhelin, vesijohto ja henkilöhissi; myyntihallin sisustus oli uudenaikaisen suoraviivainen Taito Oy:n valaisimineen ja Merivaaran Rautasänkytehtaan putkihuonekaluineen. SOK:n Rauman konttori on kansainvälisen modernismin varhainen suomalainen toteuma ja uudenaikaisuudessaan verrattavissa Alvar Aallon Turun Sanomien (1930) toimitaloon.

Vuonna 1957 SOK:n Rauman konttori muutti Poriin, jolloin talo muutettiin tehdasrakennukseksi. Alkuperäinen tilajärjestys sisustuksineen tuhoutui, tasakatto muutettiin loivaksi aumakatoksi, pienijakoiset varastoikkunat vaihdettiin jaottomiin ja lastaussillan funktionalismille luonteenomainen pitkä betonikatos katkaistiin. Rakennuksen laajennusosa valmistui 1961. SOK myi kiinteistön 1986. Se on nykyisin liike- ja asuinkäytössä ja tehdyistä muutoksista huolimatta edelleen edustava esimerkki maamme varhaisesta modernistisesta liiketaloarkkitehtuurista.

 

Teppo Jokinen

__________
Huttunen, Erkki (1932). ”S.O.K:n Rauman konttori”. Arkkitehti 1/1932.
Jokinen, Teppo (1992). Erkki Huttunen liikelaitosten ja yhteisöjen arkkitehtina 1928–1939. Jyväskylä Studies in the Arts, 41. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto.
Räihä, Ulla (2008). Satakunnan maakuntakaava. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kohteet Raumalla: https://www.rauma.fi/wp-content/uploads/2016/12/kaav_002035liite_4_kulttuuriymparistot.pdf (haettu / accessed 7.8.2015).

 

Saman suunnittelijan kohteita