Tietoa Docomomosta

Kansainvälinen Docomomo

Docomomo International (International Committee for Documentation and Conservation of Buildings, Sites and neighbourhoods of the Modern Movement) on Alankomaiden Eindhovenissa 1988 perustettu kansainvälinen modernin arkkitehtuurin suojeluun ja dokumentointiin erikoistunut järjestö. Docomomon toiminta on laajentunut maailmanlaajuiseksi: siihen kuuluu nykyisin noin 70 paikallisosastoa eli työryhmää viidestä maanosasta. Lisätietoa kansainvälisen Docomomon toiminnasta löydät osoitteesta docomomo.com.

 

Docomomo Suomessa

Docomomo Suomi Finland ry toimii modernin arkkitehtuurin asiantuntijaorganisaationa Suomessa. Se välittää tietoa ja pitää yllä kansainvälisiä yhteyksiä koskien omaa aihepiiriään. Työryhmän toiminta alkoi 1990, ja se rekisteröitiin yhdistykseksi 2000.

Keskeisin osa Suomen Docomomon tiedotus- ja valistustehtävää on merkittävien arkkitehtuuri- ja ympäristökohteiden valikoiman ylläpitäminen. Valikoimassa on tällä hetkellä lähes 90 kohdetta ja kokonaisuutta eri puolilta Suomea. Ensimmäinen Suomen Docomomo-kohteiden valikoima syntyi, kun Dessaun Bauhausissa pidetyn kansainvälisen konferenssin jälkeen alettiin 1993 koota rekisteriä silloisten jäsenmaiden modernismin kohteista. Kunkin jäsenmaan tuli esittää rekisteriin viisikymmentä kansallisen ja kymmenen kansainvälisen tason kohdetta. Suomen kohteet koottiin sittemmin kirjaksi: Docomomo. Modernismin merkkiteoksia Suomen arkkitehtuurissa (Alvar Aalto -akatemia, Docomomo Suomi Finland ry, Suomen rakennustaiteen museo, 2002). Vuonna 2017 ilmestyi järjestyksessä toinen, parillakymmenellä uudella kohteella täydennetty luettelo.

Suomen Docomomo järjestää lisäksi moderniin arkkitehtuurin liittyviä seminaareja ja keskustelutilaisuuksia ajankohtaisista aiheista. Toimintaan kuuluvat myös ekskursiot sekä tutustumiset rakennuksiin ja restaurointikohteisiin. Yhdistys harjoittaa myös julkaisutoimintaa.

Sekä kansainvälisen että Suomen Docomomon toiminta on avointa kaikille asiasta kiinnostuneille! Lisää tietoa yhdistykseen liittyvistä asioista saat sähköpostitse osoitteesta secretary(at)docomomo.fi. Voit myös seurata meitä Facebookissa.

 

Docomomo Suomi Finland ry:n hallitus 2024

Arkkitehti, FM Jonas Malmberg, puheenjohtaja
FT Johanna Björkman
Arkkitehti Helena Hirviniemi
Arkkitehti Sirkkaliisa Jetsonen
YTT Aleksi Lohtaja
HuK Joona Rantasalo
Arkkitehti Özlem Özer-Kemppainen

FM Tom Lammi, sihteeri
KTM Pirjo Olin, taloudenhoitaja

 

Docomomo Suomi Finland ry:n säännöt

Voit ladata yhdistyksen ajantasaiset säännöt tästä (rekisteröity 23.5.2023).