Kotkan Suomalainen Säästöpankki

1935
thumb image
Photo: Valokuvaamo E. Eriksson / MFA
  • PaikkakuntaKotka
  • Valmistumisvuodet 1935
  • Vuosikymmen1930-luku
  • Lisätty valikoimaan1993
  • AikakausiIdentiteetin rakentaminen

Arkkitehti P.E. Blomstedtin suunnittelema modernistinen pankkirakennus oli rohkea poikkeus aikanaan. Blomstedt ei pyrkinyt edustavuuteen, mikä oli tyypillistä vielä 1920-luvun lopullakin valmistuneille pankkirakennuksille, vaan hän korosti asiallisuutta. Julkisivun kirkkaanvärisen kaakelikentän suhde tarkasti punnittuihin rakenneosiin viittaa hollantilaisen De Stijl -ryhmän taiteeseen, arkkitehtien J.J.P. Oudin ja Gerrit Rietveldin arkkitehtuuriin. Säästöpankki oli ainoa rakennus, jonka julkisivusommittelussa Blomstedt käytti tehokeinona voimakkaita värejä. Turkooseihin kaakeleihin sointuen myös ikkunat ja ovet maalattiin sinisiksi.

Säästöpankki oli alun perin osa suurempaa kokonaisuutta, joka käsitti koko korttelin. Suunnitelmaan kuului pankin lisäksi hotelli ja asuinrakennus. Ainoastaan pankin tilat toteutettiin, nekin huomattavasti supistettuina. Rakennuksen kadunpuoleinen osa on kolmikerroksien ja tontin sisään työntyvä siipi kaksikerroksinen. Sileäksi rapattua neliömäistä pääjulkisivua jäsentävät porrashuoneen vertikaali-ikkuna, johtokunnan kokoushuoneen voimakkaasti ulostyöntyvä parveke sekä sen alla olevat lasi- ja kaakelipinnat.

Pankkisalin askeettinen, mutta värikäs sisustus edusti aikanaan täysin uutta ajattelutapaa. Se ei alleviivannut pankkilaitoksen vaurautta, vaan korosti funktionalismin ideologian mukaista hygieenisyyttä. Muutos oli huomattava, jos sitä verrataan esimerkiksi Blomstedtin suunnitteleman Liittopankin prameaan sisutukseen (1929). Kotkan Säästöpankin kalusteet olivat sarjavalmistukseen tarkoitettuja putkihuonekaluja ja lattia oli päällystetty kumimatolla. Kapeaa ja korkeaa pankkisalia valaisee kolme suurikokoista ikkunaa. Niitä vastapäätä oleva seinä on maalattu vaaleansinisellä öljyvärillä. Sen kiiltävä ja kova pinta heijastaa ikkunoista tulevaa päivänvaloa.

Mikael Enegren ja Heikki Lindroos entisöivät pankkisalin lähes alkuperäiseen asuunsa vuonna 1994. Taustatyöpaikat, samoin kuin kokoushuoneen sisustus uusittiin alkuperäisen hengen mukaisin kalustein. Palvelutiskin kivipäällyste tuotettiin Italiasta. Se vastaa väriltään ja kuvioinniltaan täsmälleen alkuperäistä. Tiskiin piilotettiin osa ilmastointilaitteista ja tietotekniikkaa. Lattian kumimaton sinivalkoinen väri palautettiin. Pankkisalin alkuperäiset puupenkit ja valaisimet kunnostettiin. Julkisivun kaakelit on jossain vaiheessa vaihdettu, mutta alkuperäiset rautaikkunat ja -ovet ripoineen ovat säilyneet.

 

Elina Standertskjöld

__________
Blomstedt, P.E. (1936). ”Kotkan Suomalainen Säästöpankki”. Arkkitehti 5/1936.
Enegren, Mikael & Lindroos, Heikki (1994). ”Kotkan Suomalainen Säästöpankki – 1963 Kotkan kaupungin rahatoimisto”. Arkkitehti 2–3/1994.
Standertskjöld, Elina (1996). P.E. Blomstedt 1900–1935. Arkkitehti. Helsinki: Suomen rakennustaiteen museo.

 

Saman suunnittelijan kohteita