Paraisten siunauskappeli

1930
thumb image
Photo: MFA
  • PaikkakuntaParainen
  • Valmistumisvuodet 1930
  • Vuosikymmen1930-luku
  • Lisätty valikoimaan1993
  • AikakausiIdentiteetin rakentaminen

Paraisten kappeli on pelkistetyn yksinkertainen, kuin pieni kreikkalainen temppeli. Se on Bryggmanin ensimmäinen toteutettu sakaalirakennus ja samanaikainen klassismin ja funktionalismin välisen murroskauden työ kuin hänen suunnittelemansa Hospits Betel Turussa. Kuten monen muun tuon ajan arkkitehdin, myös Bryggmanin innoituksen lähde oli Italia. Sinne suuntautuneilta matkoilta siirtyi vaikutteita myös Paraisten kappeliin. Bryggmanin esikuvia olivat myös ruotsalaiset kollegat, Lewerentz, Asplund ja Markelius, heidän – samoin kuin Bryggmanin – arkkitehtuurissa tapahtui samankaltainen kehitys klassismin yksinkertaustuessa kohti funktionalismia. Paraisten kappelissa on paljon samoja aiheita kuin Lewerentzin Tukholman Skogskyrkogårdiin piirtämässä kappelissa (1925).

Paraisten kappelissa, kuten muissakin Bryggmanin 1920-luvun lopun ja 1930-luvun alun sakraalisuunnitelmissa, on korkea, kapearunkoinen ja pitkänomainen päämassa. Suorakaidepohjaisen, loivalla harjakatolla katetun yksinkertaisen kappeliosan tärkeänä korostuksena on yksi korkea ruutuihin jaettu ikkuna, jonka kautta valo lankeaa katafalkkiin ja kuoriin. Ikkunan alapuolella on marmorikehyksinen portaali kuparisine ovineen. Kappeliosaan liittyy matala siipiosa. Ruumishuone sijaitsee alemassa kerroksessa.

Pääsisäänkäynnissä on kaunis ruutuihin jaettu lasiovi. Valkoiseksi kalkitun kappelitilan sisäkatto on puinen, italialaisvaikutteinen palkkikatto. Päädyn pääsisäänkäynnin vierellä on veistoksellinen porras ylös urkuparvelle. Bryggman suunnitteli kappelin uudet penkit 1947 ja alttaritekstin 1954.

 

Helena Soiri-Snellman

__________
Bryggman, Erik (1929). ”Paraisten hautauskappeli”.  Arkkitehti 1/1929.
Nikula, Riitta et al. (toim./ed.). Erik Bryggman 1891–1955: Arkkitehti Arkitekt Architect. Helsinki: Suomen rakennustaide museo.

 

Saman suunnittelijan kohteita