Kouvolan kaupungintalo

1967
thumb image
Photo: Simo Rista / MFA
  • PaikkakuntaKouvola
  • Valmistumisvuodet 1967
  • Vuosikymmen1960-luku
  • Lisätty valikoimaan1993
  • AikakausiHyvinvointivaltio ja rakennemuutos

Kouvolan kaupunki on kasvanut Kaakkois-Suomen puunjalostusta palvelleen rautatien risteysaseman ympärille. Arkkitehtuurikilpailu kaupungintalosta järjestettiin 1964, ja sen voittivat arkkitehdit Bertel Saarnio ja Juha Leiviskä. Rakennus toteutettiin 1966–67. Kaupungin hallintoa palvelevien kunnanvaltuuston ja -hallituksen tilojen sekä toimisto- ja kokoushuoneiden ohella rakennuksessa on konsertti- ja juhlasali.

Rakennuksen tilat kiertyvät katutasosta nostetun suojaisan sisäpihan ympärille. Juha Leiviskän omin sanoin se on ”talon sydän ja sielu”. Kaupungintaloon saapuminen ja siellä liikkuminen rakentuu vaihtelevista ja moni-ilmeisistä tilasarjoista, alkaen ulkoa etuaukiolta, kansalaistorilta ja sisäpihalta sekä jatkuen sisällä pihan puolelle avautuvissa valoisissa auloissa. Pääosa talon sisäänkäynneistä ja saleista on koottu pihan puolelle. Toimistosiipien pilariarkadi luo väljyyttä pohjakerrokseen.

Rakennuksen julkisivuista kolme koostuu rationaalisista ruutujulkisivuista. Niiden vastapainona kohoaa koillisnurkassa kellotorni, jonka kyljestä johtaa leveä portaikko pihalle.  Julkisivut oli saliosissa alun perin verhottu Carrara-marmorilla, joka vaurioitumisensa vuoksi on vaihdettu vaaleaan graniittiin 2001–2004. Alkuperäiset tammi-ikkunat on muutettu metallisiksi. Muutoksista huolimatta rakennuksen olemus kaupunkirakenteessa on säilynyt. Sen asema hallintorakennuksena, joka on arkkitehtuuriltaan ajaton ja joka rauhoittaa kaupunkikuvalta hajanaista ympäristöä, on edelleen vahva.

 

Sirkkaliisa Jetsonen

__________
Norri, Marja-Riitta & Paatero, Kristiina (toim./eds.) (1999). Juha Leiviskä. Helsinki: Museum of Finnish Architecture.
Quantrill, Malcolm (2001). Juha Leiviskä and the Continuity of Finnish Modern Architecture. Chichester: Wiley-Academy.
Saarnio, Bertel (1969). ”Kouvolan kaupungintalo”. Arkkitehti 6/1969.
Wasastjerna, Rurik (2011). Muutakin kuin rautatieristeys. Kouvolan keskustaajaman kaavoitus- ja rakennusperintö. Kouvolan kaupunginmuseon julkaisuja 3. Kouvola: Kouvolan kaupunginmuseo.

 

Saman suunnittelijan kohteita

Juha Leiviskä
1984