Huutoniemen kirkko

1964
thumb image
Photo: Simo Rista / MFA
  • PaikkakuntaVaasa
  • Valmistumisvuodet 1964
  • Vuosikymmen1960-luku
  • Lisätty valikoimaan1993
  • AikakausiHyvinvointivaltio ja rakennemuutos

Aarno Ruusuvuori sai Huutoniemen kirkon toimeksiannon vuonna 1961 järjestetyn kutsukilpailun perusteella. Se on Ruusuvuoren 1960-luvun betoniarkkitehtuurin jalostuneimpia esimerkkejä ja rakennus, jossa Le Corbusierin esikuvallinen vaikutus näkyy selkeänä.

1960-luvulla kirkko pyrki aktiivisesti reagoimaan yhteiskunnan maallistumiseen sijoittamalla uusia, arkkitehtonisesti korkealaatuisia seurakuntatiloja esikaupunkialueille. Samalla kehitettiin uusi rakennustyyppi: monipuolisempia ja jokapäiväiseen elämään kytkeytyviä palveluita tarjoava seurakunnan työkeskus, jonka tilaohjelma sisälsi kirkkosalin ohella esimerkiksi kerhotiloja. Vaasan itäpuolella sijaitseva Huutoniemen kirkko on tyyppiesimerkki kirkon ja työkeskuksen yhdistelmästä.

Tontin pienuudesta johtuen rakennuskokonaisuus on ryhmitelty muurimaiseksi massaksi, joka kiertyy neliönmuotoisen seurakuntapihan ympärille. Puhtaaksi valettu ja käsittelemätön betoni korostaa rakennuksen sulkeutuneisuutta katutilaan päin. Ankaran suorakulmaista kokonaishahmoa rikkoo vain kirkkosalin kiilamaisesti ulos- ja ylöspäin työntyvä massa.

Sisäpiha on katunäkymien vastapainoksi avoin suurten ikkunapintojen ansiosta. Monumentaaliportaikko johtaa sisäpihalta toisen kerroksen eteishalliin, josta on käynti seurakuntasaleihin ja kirkkosaliin. Ruusuvuoren itsensä sanoin tilakokonaisuus hahmottuu nousevaksi spiraaliksi, ”joka huipistuu kirkkosalin laivankeulana kohoavaan kärkeen”. (Ruusuvuori 1964, 180)

Epäsymmetrisessä kirkkosalissa penkit on sijoitettu pitkittäin ja alttari salin pitkälle sivulle. Kirkkosalin kokonaisvaikutelma on suljettu ja hyvin pelkistetty. Vaikutelmaa korostaa seinämateriaalina käytetty ruskeanharmaa Leca-tiili, lattioiden syvänpunainen tiililaatta sekä tummaksi petsatut penkit. Tilan pääasiallinen luonnonvalonlähde on salin korkeimpaan kulmaan sijoitettu ikkuna, joka antaa sivuvaloa alttariseinälle ja kirkkotilaan.

Kirkkosalissa on istumapaikat 350 hengelle ja se on tarvittaessa yhdistettävissä viereiseen seurakuntasaliin. Kerhohuoneet sijaitsevat sisäpihaa kiertävässä kaksikerroksisessa osassa. Kokonaisuuteen liittyy myös erilleen sijoitettu rivitalo, jossa sijaitsee asuntoja.

Kirkkohopeat on suunnitellut Bertel Gardberg ja taiteilija Juhana Blomstedt on toiminut kokonaisuuden väriasiantuntijana. Kirkon peruskorjaus valmistui vuonna 2001.

 

Petteri Kummala

__________
Norri, Marja-Riitta & Kärkkäinen, Maija (toim./eds.) (1992). Aarno Ruusuvuori. Kauneus on järjestyksen avain / Structure is the Key to Beauty. Helsinki: Museum of Finnish Architecture.
Ruusuvuori, Aarno (1964) ”Huutoniemen kirkko”. Arkkitehti 9/1964.