Kalevan kirkko

1966
thumb image
Photo: Simo Rista / MFA
  • PaikkakuntaTampere
  • Valmistumisvuodet 1966
  • Vuosikymmen1960-luku
  • Lisätty valikoimaan1993
  • AikakausiHyvinvointivaltio ja rakennemuutos

Kalevan kirkko perustuu vuosina 1959–1960 järjestetyn arkkitehtuurikilpailun voittaneeseen ehdotukseen. Suunnittelutoimeksianto annettiin Reima Pietilälle ja Raili Paatelaiselle 1962, ja kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1966. Kirkko on pohjamuodoltaan epäsäännöllinen vinoneliö. Tasakaton päällä on abstraktin ristin muotoinen kellotorni. Orgaanisen muotoisen kirkon seinät muodostuvat samankorkuisista, muodoiltaan kaarevista ja koverista betonikappaleista. Näitä kappaleita erottaa toisistaan kapeat ja täyskorkeat lämpölasein varustetut puuikkunat. Suuren kirkkosalin lisäksi rakennukseen kuuluu kappeli, sakaristo ja palvelevia tiloja, jotka noudattavat samaa geometrista periaatetta päätilan kanssa. Alakerrassa on eri suuruisia kokoontumis- ja aputiloja. Kirkon kalusteet, urut ja alttari on tehty voimakkaan veistoksellisesta lakatusta männystä. Rakennusta leimaa voimakas muototahto ovenvetimistä kokonaishahmoon. Harvat, huolella valitut materiaalit luovat vahvan kokonaistaideteoksen tunnun.

Rakennushanke sai osakseen paljon kansainvälistä huomiota jo ennen rakentamistaan. Orgaanisessa ja epäsäännöllisessä muodonannossaan uraauurtava kirkko on yksi sotien jälkeisen suomalaisen modernismin avainteoksista. Puhtaaksi liukuvalettu betonipinta oli rakennusaikanaan uutta maamme julkisessa rakentamisessa. Kilpailuvaiheen puhtaaksivalettu ulkokuori ja keraamisin laatoin pinnoitettu sisäpuoli käännettiin päinvastoin rakennusvaiheessa. Kirkko sijoittuu vapaasti keskelle modernia asuinaluetta 1950-luvun uuden monumentaalisuuden periaatteiden mukaisesti. Kalevan kirkon asema ympäristössään on merkittävä.

Alkuperäinen arkkitehtuuri on säilynyt hyvin rakennuksen päätiloissa. Sisämateriaalit ovat ikääntyneet kauniisti. Aputiloissa tehdyt muutokset eivät ole juurikaan heikentäneet rakennuksen arkkitehtonista laatua. Rakennus on suojeltu kirkkolailla vuonna 2006.

 

Olli-Paavo Koponen

__________
Johansson, Eriika; Paatero Kristiina & Tuomi, Timo (toim.) (2008). Raili ja Reima Pietilä. Modernin arkkitehtuurin haastajat. Helsinki: Suomen rakennustaiteen museo.
Mukala, Jorma (1999). Metso Voima Tuulensuu. Tampereen arkkitehtuuria. Tampere: Tampere-seura ry.
Pietilä, Reima & Paatelainen, Raili (1966). ”Kalevan kirkko”, Arkkitehti 11-12/1966.
Quantrill, Malcolm (1987). Reima Pietilä: Architecture, Context and Modernism, Helsinki: Otava.
Tallqvist, Tore (2007). “The Timeless Values of the Kaleva Church”. Niskanen, Aino et al. (toim./ed.), Hikes into Pietilä Terrain. Helsinki: Rakennustaiteen seura & Taidehistorian seura.

 

Saman suunnittelijan kohteita

Raili Paatelainen (myöh. Pietilä)
1966