Kauppakeskus BePOP

1989
thumb image
Photo: MFA
  • PaikkakuntaPori
  • Valmistumisvuodet 1989
  • Vuosikymmen1980-luku
  • Lisätty valikoimaan2017
  • AikakausiHyvinvointiyhteiskunnan murros

Suomessa 1980-luku oli vahvan taloudellisen kasvun ja kiihtyvän kulutuksen aikaa. Tämä ilmeni myös rakentamisessa: kaupunkeihin nousi useita uusia kauppakeskuksia, ja monet yritykset rakennuttivat itselleen viimeisteltyjä pääkonttoreita. Pankit osallistuivat hanakasti uuden rakentamiseen ja vanhojen kiinteistöjen kehittämiseen. Esimerkiksi Helsingissä pankit olivat mukana useissa vuosikymmenen suurista kauppakeskusprojekteista ja pasaasisuunnitelmista.

Porin Seudun Osuuspankin päätös järjestää suunnittelukilpailu pääkonttori- ja kauppakeskusrakennuksesta kuvaa hyvin aikaansa. Vuonna 1984 julistetun kutsukilpailun voitti Arkkitehtitoimisto Nurmela–Raimoranta–Tasa Oy, jonka ehdotuksesta ”Be-POP” kauppakeskus sai nimensäkin. Rakennustyöt aloitettiin 1986, ja liiketalo valmistui 1989.

BePOP sijaitsee Porin keskustan ruutukaava-alueella sulassa sovussa eri-ikäisten 1900-luvun rakennusten kanssa. Puoli korttelia taakseen kätkevät julkisivut on verhottu sinertävin mosaiikkibetonielementein. Jännittävä aukotus, rikkaat detaljit ja vaihtelevat rytmit tekevät jäsentelystä eloisan. Julkisivun pääaiheena kohoaa monumentaalinen katos, jonka alta kuljetaan keskustan kävelykatualueen luontevasti päättävään kauppagalleriaan.

Koko talon läpi ulottuvan kaarevan gallerian sisustusratkaisut ovat elähdyttäviä. Kirkkaina kiiltäviä väripintoja on paljon, ja materiaaleina on käytetty muun muassa mosaiikkibetonia, lasitiiltä, messinkiä ja ruostumatonta terästä. Runsaista yksityiskohdista on mahdollista löytää erinäisiä arkkitehtonisia viittauksia ja jopa ironista vitsikkyyttä.

Keskeinen sisätilan elementti on pyöreä, gallerian lasikaton puhkaiseva torni, joka erottaa pankin pääkonttorin ja kauppakeskuksen toisistaan. Pankin tilat kiertyvät viuhkamaisesti tornin ympärille neljässä kerroksessa, ja niiden hienostunut suunnittelu, yksilölliset kalusteet ja laadukkaat materiaalit luovat rahalaitosten arkkitehtuurille tyypilliseen tapaan mielikuvia vauraudesta ja luotettavasta vakavaraisuudesta.

Rakennuksen voima kumpuaa kontrasteista: huoleton leikkisyys, iloiset värit ja muotojen kirjo kohtaavat arvokkaat materiaalit, itsensä vakavasti ottavan suunnittelun ja pikkutarkan viimeistelyn. BePOP on 1980-luvun nousukauden ja kulutusjuhlan yltäkylläisyyden oivallisesti tavoittava kokonaistaideteos, jota voidaan pitää yhtenä aikakautensa merkittävimmistä kaupallisen arkkitehtuurin edustajista Suomessa.

 

Joona Rantasalo

__________
Lehtinen, Markku (1990). ”BePOPia katsellessa / Beholding BePOP”. Arkkitehti 3–4/1990.
Standertskjöld, Elina (2011). Arkkitehtuurimme vuosikymmenet 1960–1980. Helsinki: Rakennustieto Oy.
Tasa, Jyrki (1990). ”Kauppakeskus BePOP / Shopping Centre BePOP”. Arkkitehti 3-4/1990.