Ylösnousemuskappeli

1941
thumb image
Photo: Simo Rista / MFA
  • PaikkakuntaTurku
  • Valmistumisvuodet 1941
  • Vuosikymmen1940-luku
  • Lisätty valikoimaan1993
  • AikakausiJälleenrakentamisen aika

Erik Bryggmanin uran kiistaton huipentuma on luonnon ja maiseman ehdoilla syntynyt Turun Ylösnousemuskappeli. Riitta Nikulan mukaan tämä Bryggmanin arkkitehtuurin kypsä synteesi, ei ole vain Suomen idyllisen jälkifunktionalismin pääteos, vaan ainutlaatuinen, ihmeellisen ajaton rakennustaideteos koko maailmassa. Pelkistynyt funktionalismi, joka oli nähtävissä Paraisten kappelissa, on saanut huomattavan romanttisen ja symbolisen lisäyksen henkistynyttä funktionalismia.

Ylösnousemuskappeliin johtaa lehtikuja Vanhan hautausmaan poikki. Kappeli sijaitsee mäntyjä kasvavalla kalliolla, jonne nousee leveä luonnonkiviportaikko. Portaiden yläpäässä on pääsisäänkäynnin edessä pylväskatos, jonka oikealle puolella sijaitsee kellotorni. Pylväskatoksesta johtaa pronssinen pariovi kappelin matalahkoon eteiseen. Eteisestä avautuu suuri rautaköynnöksin koristeltu lasi-rautaovi korkeaan kappelisaliin, joka päättyy triumfikaareen. Kappelisali on epäsymmetrinen tynnyriholvi. Salin sivulaiva on erotettu siitä pylväsrivistöllä. Sivulaivan lasinen eteläseinä avautuu luontoon ja sen itäpäässä oleva kivikäytävä avautuu mäntymetsään, josta vie polku hautausmaalle. Kuorin seinän korkuisesta vaaleansävyisistä katedraalilasisista ikkunoista säteilee auringonvalo alttarille ja seinän murattiköynnökselle.

Kaikki kappelin huonetilojen sisustukset yksityiskohtineen ovat Bryggmanin suunnittelemia. Kappelisalin ja sivulaivan katossa on Bryggmanin luonnostelemat ja Paavo Tynellin toteuttamat koristeelliset kupariset kattokruunut ja valaisimet. Ulko-ja sisäseinien korkokuvien suunnittelusta vastasivat taitelijat Ennu Oka ja Jussi Vikainen.

Kappelisalin kyljestä ulkonee matalampi siipirakennus, jossa on sakasti ja omaisten huone sekä toimistotilat. Porttiholvi palkkikattoineen yhdistää kappelin ja sen itäpäädyssä olevan ruumishuoneen.

 

Helena Soiri-Snellman

__________
Bennett, Janey (1991). ”Sub specie aeternitatis: Erik Bryggmanin Ylösnousemuskappeli / Sub specie aeternitatis: Erik Bryggman’s Resurrection Chapel”. Nikula, Riitta (toim./ed.), Erik Bryggman 1891–1955 Arkkitehti – Arkitekt – Architect. Helsinki: Suomen rakennustaiteen museo.
Bryggman, Erik (1942). ”Ylösnousemuskappeli”, Arkkitehti 7–8/1942, 81–98.
Nikula, Riitta (1993). Rakennettu maisema: Suomen arkkitehtuurin vuosisadat / Architecture and landscape : the building of Finland. Helsinki: Otava.
Sisustusarkkitehtitoimisto Carin Bryggman & Arkkitehtitoimisto Laiho-Pulkkinen-Raunio (1984). “Turun Ylösnousemuskappelin korjaus Turku / Renovation of the Chapel of the Resurrection in Turku”, Arkkitehti 7/1984.
”Tävlan om begravningskapell i Åbo” (1939). Arkitekten 11–12/1939.

 

Saman suunnittelijan kohteita