- PaikkakuntaHelsinki
- Valmistumisvuodet 1969
- Vuosikymmen1960-luku
- Lisätty valikoimaan2017
- AikakausiHyvinvointivaltio ja rakennemuutos
Temppeliaukion kirkko sijaitsee Töölön 1920-luvulla rakennettujen asuinkerrostalokortteleiden keskellä. Kirkon suunnittelusta järjestettiin ensimmäiset kilpailut 1931 ja 1936. Jälkimmäisen pohjalta aloitettiin rakennustyö, jonka toisen maailmansodan syttyminen keskeytti. Vasta kolmannen arkkitehtuurikilpailun 1961 voittanut Timo ja Tuomo Suomalaisen ehdotus ”Kivikirkko” toteutettiin.
Kirkkosali on upotettu kalliokumpareen keskelle. Päälähestymissuuntaan siitä näkyvät vain matala kupoli pitkän katunäkymän päätteenä, sen alapuolinen louhoskivistä koottu muuri sekä sisäänkäyntiä rajaavat betoniseinät. Seurakuntatilat muurimaisine betonijulkisivuineen reunustavat kallion reunamaa. Pääosa kalliosta on säilytetty koskemattomana.
Matalien ja hämärien eteistilojen kontrastina kirkkosali aukeaa vaikuttavan avarana ja valoisana tilana. Sitä hallitsevat peruskalliosta louhitut seinät ja laakea kuparinauhalla verhottu kupoli, jota kannattavat säteittäiset betonipalkit on tuettu kallioseinämän päälle kootusta louhoskiviseinästä. Leveä ikkunavyöhyke liittää kallioseinämän ja kivimuurin vapaan muodon kupolin täsmälliseen geometriseen muotoon. Muotojen rinnakkaisuus luo tilaan erityistä dynamiikkaa – ja keveyttä. Salitilan takaosaa rajaa taitteinen lehteri kupariverhottuine kaiteineen. Sisustuksen värimaailma toistaa graniitin sävyjä.
Kirkkosalin arkkitehtuuri kumpuaa luonnonelementtien erityisestä käytöstä. Sitä hallitsevat graniittiseinien voimakas olemus ja valo, joka päivänkierron mukaan piirtää tilaan ja kiveen erilaisia sävyjä ja tunnelmia. Myös peruskallion halkeamista tihkuva vesi, joka johdetaan lattiakanavien kautta pois, on osa luontoaihetta. Samalla kirkko on vahvaa modernia sakraaliarkkitehtuuria, sen pelkistettyä ilmaisua ja betonin käyttöä. Ristiriitaistakin vastaanottoa monumentaalikirkkoja vastustaneella 1960-luvulla saanut kirkko on vuosien varrella muotoutunut ympäri maailmaa tulevia vierailijoita puhuttelevaksi kohteeksi. Temppeliaukion kirkko ainutlaatuisella tavalla yhtä aikaa moderni ja ajaton.
__________
Mehtälä, Maila (2003). Temppeliaukio – kirkko Suursaaresta länteen. Helsinki: WSOY.
Suomalainen, Timo & Tuomo (1970). ”Taivallahden kirkko”. Arkkitehti 4/1970.