Hyvinkään kirkko ja seurakuntakeskus

1961
thumb image
Photo: Simo Rista / MFA
  • PaikkakuntaHyvinkää
  • Valmistumisvuodet 1961
  • Vuosikymmen1960-luku
  • Lisätty valikoimaan1993
  • AikakausiHyvinvointivaltio ja rakennemuutos

Hyvinkään kirkon ja työkeskuksen suunnitelma perustuu vuonna 1958 järjestetyn kilpailun voittaneeseen ehdotukseen. Se on Aarno Ruusuvuoren ensimmäinen merkittävä julkinen rakennus ja ekspressiivisin hänen sakraalirakennuksistaan, joille kaikille on tyypillistä geometristen perusmuotojen, puhtaaksi valetun betonin sekä luonnonvalon rohkea ja ilmaisuvoimainen käyttö.

Kokonaisuus sijaitsee metsäisellä kukkulalla Hyvinkään keskustan pääkadun varrella. Ruusuvuoren tavoite oli luoda kaupungin hajanaiseen keskustaan kokoava piste: yli 30 metriä korkea, monumentaalinen kirkko hallitseekin Hyvinkään kaupunkikuvaa kaikista ilmansuunnista.

Kirkon päähahmo muodostuu kahdesta toisiinsa kiinnittyvästä kolmisivuisesta pyramidimuodosta, joista suurempi muodostaa kirkkosalin urkulehtereineen ja pienempi sisäänkäynnin sakasteineen ja muine oheistiloineen. Pienempi pyramidi on alaosistaan telttamaisesti avoin ja muodostaa näin sisäänkäyntikatoksen, joka avautuu suurteen ikkunapintojen välityksellä sisätilaan.

Kirkkosalissa on katedraalimaista ylväyttä, ja istumapaikat noin 800 henkilölle. Ruusuvuori halusi luoda valoisan sakraalitilan ilman, että seinissä olisi havaittavia ikkunoita. Näin luonnonvalo täytyi johtaa sisään ylhäältä, alttariseinän vastakkaiselta puolelta, mikä myös osaltaan johti kirkon korkeaan perushahmoon. Kirkkosalin korkeisiin seiniin kehitettiin poimutettu betonilaattarakenne, jonka avulla seinien kantavuus parani olennaisesti. Voimakkaan teräväpiirteisesti poimuttuva seinärakenne luo yhdessä yläikkunoista lankeavan luonnonvalon kanssa kirkkosaliin vaikuttavan visuaalisen rytmin, joka nousee kohti yläikkunoista avautuvaa taivasta ja muodostaa samalla dramaattisen kehyksen puhtaan valkoiselle alttariseinälle.

Innovatiivisesta seinäratkaisusta vastasi aikakauden johtava rakennesuunnittelija Paavo Simula. Kirkon kalusteet on suunnitellut Antti Nurmesniemi ja kirkkohopeat Bertel Gardberg. Työkeskus on vaatimaton muurimainen rakennus, joka reunustaa kirkkopihaa. Kokonaisuuden täydentää kolmionmuotoinen kellotapuli.

Kirkon peruskorjaus on tehty vuonna 1987, ja kokonaisuus on säilyttänyt hyvin alkuperäisen olemuksensa. Kokonaisuudesta selvästi poikkeava seurakuntakeskus on myös Ruusuvuoren suunnittelema ja valmistui vuonna 1990.

 

Petteri Kummala

__________
Norri, Marja-Riitta & Kärkkäinen, Maija (toim./eds.) (1992). Aarno Ruusuvuori. Kauneus on järjestyksen avain / Structure is the Key to Beauty. Helsinki: Museum of Finnish Architecture.
Ruusuvuori, Aarno (1961). ”Hyvinkään kirkko ja työkeskus”. Arkkitehti 9/1961.

 

Saman suunnittelijan kohteita